con infoinfo@hdz-grude.org          con tel+387 39  662  064

.

logo-header-3

„Poruka koju šaljemo je Hrvatski narodni sabor. Kad smo ja i dr. Ljubić zajedno s ostalim kolegama vrlo jasno kazali ne želimo u vlast koja nije naroda vlast. Ne želimo u vlast u kojoj neće biti legitimni predstavnici Hrvata u punom kapacitetu apsolutne jednakopravnosti s druga dva naroda. Neki su mislili da idemo krivim putem. Mi smo bili zajedno svjesni da će naš hrvatski odgovor, HNS BiH u konačnici dati rješenje. Bili smo svjesni da će biti onih „malih“ koji će i ovaj put pokušati trgovati. Saviti leđa pred svakim tko malo zagalami. Zar bi mi imali Herceg-Bosnu, zar bi imali ovaj prostor da smo se plašili svaki put kad netko zagalami. To je poruka svima onim koji su mislili na takav način odlučivati“ rekao je predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, dr. Dragan Čović na predizbornom skupu u Grudama.

 

„Hrvatski odgovor smo mi svi ovako okupljeni, to je glas koji danas ide diljem BiH. Nije to samo sedam stranaka unutar HNS-a . Za nekoliko dana, to će biti sve hrvatske stranke koje imaju bilo što hrvatsko unutar sebe, jer su shvatili kuda ide put kojim je netko zamislio da vodi. Shvatili su da se ne isplati praviti izdaja, služiti bilo kome, jer kad služite nakon nekog vremena, oni kojima ste služili okrenu vam leđa. Kako ćete njima služiti ako niste znali služiti svome narodu. Stoga, naš hrvatski odgovor šaljemo kroz sedam ključnih pitanja.

Želimo novi Ustav BiH i federalizaciju zemlje, želimo novi izborni zakon koji će trajno osigurati ravnopravnost Hrvata. Želimo BiH uređenu kao modernu, pravnu i europsku državu u kojoj će biti pogodna klima i za domaće i za strane ulagače. Moramo stvoriti uvjete za ulaganja i gospodarski razvoj raznim poreznim olakšicama. Želimo socijalno osjetljivu državu u kojoj ćemo svi imati jednaka prava. Posebno, želimo vratiti dostojanstvo našim braniteljima koji su prolijevali krv za ovu zemlju, a danas su obespravljeni. No, dok ne sredimo BiH kao pravnu državu u kojoj ćemo svi biti jednaki ni gospodarstvo ne može naprijed. Moramo čuvati svoj jezik i kulturnu baštinu, a prvi korak ka tome bio bi uspostava RTV kanala na hrvatskom jeziku“ kazao je dr. Čović.

U ime domaćina sve okupljene pozdravio je predsjednik OO HDZ BiH Grude, Ljubo Grizelj, te kazao „Večeras smo ovdje kako bi predstavili kandidate s lista HDZ-a i HNS-a BiH za Opće izbore 2014. godine. Sa sigurnošću mogu reći da će ovi ljudi pobijediti. Zašto to mogu tvrditi? Obnašajući dužnost izvršne i zakonodavne vlasti u općini Grude, slušajući što to njih muči, koje su njihove potrebe, što bi željeli da mi popravimo i što možemo uraditi da doprinesemo njihovom kvalitetnijem životu. Radili smo to svih 365 dana u godini. Radili smo to na različitim mjestima i u različitim prigodama, od naših ureda sve do naših ulica i gradilišta. Vi ste to prepoznali. Upravo zato što vi smatrate da je to dobro, vi ćete i omogućiti da i dalje ovo što radimo bude dobro, da bude još efikasnije. Vi ćete omogućiti hrvatski odgovor i hrvatski izbor“ rekao je Grizelj.

U ime HDZ-a RH pozdrave i potporu predsjednika HDZ-a, Tomislava Karamarka i preko 200 000 članova prenio je Ante Babić. „Ustavno i institucijalno pravo Hrvata u BiH mora biti isto kao i druga dva naroda. Tek tada možemo graditi bolji život u Bosni i Hercegovini. Svima mora biti jasno da bez rješavanja hrvatskog nacionalnog pitanja u BiH nema jedinstvene države“ istaknuo je Babić.

Mario Karamatić, član Predsjedništva HNS-a BiH i predsjednik HSS-a BiH govorio je o nelegitimnoj Federalnoj vladi, te istakao  „Nadam se da će Grude 12. listopada izići u što većem broju i da će poslati poruku da su Hrvati jedinstveni kad je najteže i da više nikad nećemo dozvoliti da nam drugi biraju predstavnike ili da nameću bilo što“ poručio je Karamatić.

Nositelj liste HDZ-a i HNS-a BiH za Skupštinu Zapadno - hercegovačke županije, Zdenko Ćosić je rekao „Poznajem mentalitet naših ljudi, znao sam da će predizborna poplava izbaciti one koji su odavse pobjegli prije četiri godine i znao sam da će se oglasiti ono koji bi trebali zašutjeti za cijeli život, jer su iznevjerili svoj narod, jer su ga prevarili. Rekao sam, ja ću biti ovdje jer ja se ne bojim blata koje će mi neki bacati u lice. To je njihovo blato, o tome ne ovisi moje građansko i ljudsko dostojanstvo, niti o tome ovisi slika našega rada, rada moje vlade u Zapadnohercegovačko županiji“ rekao je Ćosić.

Nositelj liste HDZ-a i HNS-a BiH za Skupštinu Zapadno - hercegovačke županije, Radoslav Luburić  je istaknuo „Moramo spriječiti centralizaciju Federacije BiH koja ide na štetu Hrvata, te spriječiti da federalna vlast usvaja zakone i odredbe koje su u nadležnosti županija. Federalni zavod za statistiku ocijenio je da u našoj županiji živi 20 % manje stanovnika nego što je to pokazao popis iz 2013. godine, te na osnovu toga oštetili proračun naše županije za više od četiri milijuna maraka. Mormo izmijeniti zakon o vanjskom zaduživanju BiH u tom smisu da ona razina vlasti koja se zadužila kod Svjetske banke i vraca svoja zaduženja. Moramo voditi veću brigu o našim poljoprivrednicima kroz bolja zakonska rješenja, sezonsku zaštitu domaće proizvodnje, veće potpore u kapitalnim investicijama i razvoju stočarstva, te ostalim granama u poljoprivredi“ rekao je Luburić.

Nositeljica liste HDZ-a i HNS-a BiH za Zastupnički dom PS BiH, dr. Monika Tomić je kazala „Svjedoci smo uspostavljanja federalne vlade u dva navrata bez većinske volje hrvatskog naroda, izbor člana Predsjedništva BiH u dva mandata od starne drugog naroda,te sustavno siromašenje naših županija, a dakako da to nije bilo izvedivo bez uključenosti pojedinih hrvata, koji su bili spremni žrtvovati interes svog naroda zbog osobnog probitka“ istakla je dr. Tomić. Ona je govorila i o potencijalima za razvoj gospodarstva u BiH i boljim uvjetima za mlade ljude kako bi ostajali raditi i živjeti u svojoj domovini.

Prije početka Središnjeg predizbornog skupa koji se održao u sportskoj dvorani srednje škole „Antin Branko i Stanislav šimić“, predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH i kandidat za hrvatskog člana Predsedništva BiH s izaslanstvom posjetio je novi proizvodni pogon za proizvodnju tečnih deterdženata „Violeta.“  Tom prigodom vlasnik tvrtke „Violeta“, Petar Ćorluka dao je potporu dr. Draganu Čoviću i HNS-u BiH.