con infoinfo@hdz-grude.org          con tel+387 39  662  064

.

HDZ BiH  Mladež HDZ BiH  Mladež HDZ BiH

slajder1

Gostiju on-line

Imamo 187 gostiju i nema članova online

Pristupnica

clanstvo hdz

 
77325846 106166400866869 6622156730761478144 o
 
 
 
S obzirom na važnosti odgovornog ponašanja, a kako bi se očuvalo dostojanstvo Općinskog Vijeća Općine Grude mi općinski vijećnici Hrvatske demokratske zajednice Općinskog vijeća Grude osjećamo etičku i moralnu odgovornost, koju mora imati svaki vijećnik bez obzira na svoje političko opredjeljenje, reagirati na grube i teške optužbe za koje smatramo da imaju elemente klevete, diskriminacije te govora mržnje, a koje su upućene prema uvaženoj Vijećnici Općinskog vijeća Grude. Iako nije riječ o vijećnici iz Hrvatske demokratske zajednice, a s kojom i ne dijelimo ista politička uvjerenja i stavove, iz prethodno navedenih razloga smatramo nužnim djelovati i stati u obranu ugleda i časti Vijećnice i očuvanja integriteta svih nositelja javne vlasti Općine Grude.
Podsjećamo, Hrvatska republikanska stranka, odnosno potpredsjednik općinskog ogranka Grude Gordan Jelić u svojem obraćanju javnosti na svojem Facebook profilu koji nosi oznaku Gordan Jelić – Javna osoba, s profilnom slikom oznake HRS-a, objavljena 4. travnja 2022. pod naslovom HRS-ov Podcast#5 – Gordan Jelić: Odbijam volontiranje, tužit ću općinu Grude, grubo i bez ikakvih dokaza optužuje Vijećnicu da je, citiramo: „Igrom slučaja studirala sa mnom i ZNAM da je katastrofalan učenik, oličenje lošeg studenta, nedolazak na predavanja, nikada nijedno pitanje nije postavila, šalabahteri, nekakvi švercovi, papirići, plaćanja seminarskog, daj mi dva i pusti me na miru...“
Smatramo da izjave gospodina Jelića upućene uvaženoj Vijećnici krše odredbe Zakona o zaštiti od klevete Federacije BiH koji jasno propisuje da se za klevetu smatra odgovornom svaka osoba koja prouzrokuje štetu ugledu fizičke ili pravne osobe iznošenjem neistinitih činjenica. Također, odgovornost za klevetu iznesenu u sredstvima javnog informiranja odgovornim se smatra sam autor, a vidljivo je da gospodin Jelić svoj profil na društvenim mrežama koristi sa svrhom i ciljem javnog informiranja.
Također, ako je navedeni, kako ističe znao, odnosno posjedovao određene informacije o nepropisnom djelovanju bilo koje osobe/studenta tijekom procesa studiranja, a kako u svom postu navodi postojanje „nedozvoljene radnje davanja novca u zamjenu za izradu seminarskih radova“, postojala je i moralna i etička dužnost gospodina Jelića o nedopuštenim radnjama izvijestiti Senat Sveučilišta i nadležne institucije, u suprotnom se može okarakterizirati kao prikrivanje/sudjelovanje u nedozvoljenim radnjama, zataškavanje nedopuštenih radnji i sl., što dovoljno govori u kakvoj je društveno-političkoj-etičkoj i moralnoj osobi riječ.
Nadalje, uvaženi vijećnik Općinskog vijeća Grude, predsjednik O. O. HRS-a Grude i predsjednik Kluba HRS-a Grude gospodin Tomislav Bandić je na svojem Facebook profilu „Tomo Bandić“ također 5. travnja 2022. objavio navedeni PODCAST#5, uz komentar „Gordan Jelić kvalitetno je izložio probleme i ponudio rješenja“, što samo za sebe govori da dijeli mišljenje i stavove svog političkog kolege, za kojeg smatramo da je počinio nedopuštenu radnju klevete. Ne trebamo podsjećati da se od svakog obnašatelja javne vlasti očekuju najveći profesionalni, moralni i etički standardi, tako da smo izrazito negativno iznenađeni potporom koju je gospodin Bandić iskazao jednom očitom klevetničkom ponašanju.
Gospodo, naši sugrađani nisu tako naivni i lakovjerni povjerovati u pokušaje manipuliranja i obmanjivanja javnosti od pojedinaca koji su sebi uzeli za pravo, u gore iznesenim metodama, dobivati populističke bodove i zlorabiti pozicije za koje su im ti isti sugrađani ukazali povjerenje. Vjerujemo da naši sugrađani ove nečasne metode rada nisu imali na umu prilikom davanja svog povjerenja uvaženom općinskom Vijećniku.
Nažalost, moramo istaknuti da nečasnom i protuzakonitom djelovanju tu nije kraj, nego navedene osobe putem društvene mreže Facebook šire i/ili odobravaju govor mržnje i rodno uvjetovanog nasilja. Podsjećamo da je na društvenoj mreži Facebook profil „Tomo Bandić“ objava od 9. travnja 2022., objavljen komentar koji je za svaku osudu i koji se izravno kosi s odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH, Zakona o zabrani diskriminacije, zakonima koji reguliraju kaznena i prekršajna djela govora mržnje i poticanje na mržnju u BiH.
Vidljivo je u istom da uvaženi vijećnik Tomislav Bandić davanjem odobrenja tzv. lajka i neprimjerenim slikovnim komentarom putem društvene mreže Facebook na objave koje sadrže elemente govora mržnje i diskriminacije, podupire iste i potiče rodno zasnovanu diskriminaciju, što nije u skladu sa zakonskim propisima i svakako je neprimjereno i nedopustivo ponašanje bilo kojeg čovjeka, a posebno općinskog vijećnika koji je prihvatio ponašati se u skladu s Člankom 13. Etičkog kodeksa za izabrane dužnosnike Općine Grude koji, između ostaloga, govori da je „Izbjegavanje korištenja izraza koji mogu vrijeđati ili omalovažavati druge obveza izabranih dužnosnika prilikom međusobne komunikacije ili komunikacije s javnošću“.
Očigledno je da izabrani Vijećnik ne poštuje pozitivne pravne propise i sebi daje za pravo proizvoljno i paušalno tumačenje istih, što je vidljivo i u objavama koje postavlja, prenosi i odobrava na svom Facebook profilu. Objave, snimke i slike koje se nalaze na profilu istog degutantno je čak i čitati, a da ne govorimo iste podupirati i time omalovažavati cjelokupnu populaciju majki, supruga, kćeri, sestara koje se ovakvim činom diskriminiraju, omalovažavaju i seksualno vrijeđaju (komentar možete pogledati u videozapisu). O Izvornom autoru komentara ne želimo niti trošiti riječi. Pored navedenog ističemo i odobravanje komentara koji u sebi nosi poziv na fizičko nasilje usmjereno k Predsjednici Općinskog vijeća (komentar možete pogledati u videozapisu). Pitanje klasifikacije takvog govora mržnje ostavljamo nadležnim pravosudnim institucijama, a s ovog mjesta pozivamo na svaku osudu nasilničkog ponašanja, odnosno poziva na nasilničko ponašanje prema bilo kojem stanovniku općine Grude, a posebno prema nositeljima javne vlasti.
Uvaženi vijećnik Tomislav Bandić, kao administrator Facebook profila „Tomo Bandić“, trebao bi ovakvu objavu prvenstveno javno osuditi i žurno obrisati i time pokazati da podupire pozitivne pravne propise, a ne podupirati navedene komentare, čime i sam nedvosmisleno pokazuje svoje stavove prema ovakvim činima.
Na kraju vijećnici Hrvatske demokratske zajednice Općinskog vijeća Grude upućuju upit: kako netko može zagovarati moderne europske vrijednosti, čiji temelj ustrojstva je ravnopravnost svih Europljanki i Europljana, a grudske majke, supruge, kćeri, sestre dovodi u diskriminaciju, omalovažavanje i rodno uvjetovano nasilje. Klub vijećnika Hrvatske demokratske zajednice Općinskog vijeća Grude tomu se najoštrije protivi te osuđuje i one koji to čine, i one koji to odobravaju.
 
 
Klub vijećnika HDZ-a Općinskog vijeća Grude