con infoinfo@hdz-grude.org          con tel+387 39  662  064

.

slajder1

 

OBLJETNICA
Izaslanstvo HDZ BiH kod spomen obilježja u Grudama
Izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, predvođeno predsjednikom prof. dr. Draganom Čovićem, nazočilo je u četvrtak, 12. kolovoza 2010. godine, svečanom obilježavanju 20 godina Općinskog odbora HDZ BiH Grude.

Izaslanstvo HDZ BiH prvotno je položilo cvijeće i zapalilo svijeće na grob pokojnog Mate Šimunovića, načelnika općine Grude, pokojnog predsjednika HDZ BiH i prvog predsjednika Hrvatske Republike Herceg-Bosne Mate Bobana u Gorici, a potom i na spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima općine Grude.

U prepunoj dvorani restorana ''Otok'', na početku svečane sjednice prikazan je film o povijesti HDZ –a od samih početaka osnivanja stranke, ljudi i događaja koji su u ovih 20 godina ostavili trag u povijesti. Članove i simpatizere stranke pozdravili su u ime domaćina Ivan Leko, predsjednik OO HDZ BiH Grude koji se u svom izlaganju dotako 20 godina postojanja HDZ BiH Grude, od osnivanja do danas i što se u općini Grude napravljeno pod vodstvom naše stranke. Lucija Mikulić, predsjednica Mladeži HDZ BiH Grude te kao članica Zajednice žena HDZ BiH Katarina Kosača govorila je  kako žene i mladi su spremni preuzeti političku odgovornost kad im se za to otvori mogućnost i da HDZ ima povjerenja u mlade i obrazovane ljude i žensku snagu te im daje mogućnost aktivnog sudjelovanja u kreiranju politike i boljeg života.

U prigodnom govoru nazočnima, predsjednik HDZ BiH prof. dr. Dragan Čović kazao je kako su Grude 90-tih godina bile središte promišljanja i političkih i vojnih doktrina hrvatskog naroda u BiH.

''Moramo biti ponosni na ono što je HDZ postigao na političkoj sceni i učinio na dobrobit Hrvata na ovim prostorima kroz protekla dva desetljeća. Također, trebamo se prisjetiti i biti ponosni na sve one koji su imali hrabrosti pokrenuti jedan racionalni, kršćanski, politički pokret Hrvata, kako u BiH, tako i u Hrvatskoj i diljem svijeta'', rekao je prof. dr. Čović ne skrivajući zadovoljstvo što se upravo HDZ BiH uspio oduprijeti svim nedaćama koje su ga pratile proteklih godina i ostati stožerna stranka hrvatskog naroda.

Predsjednik HDZ BiH prof. dr. Dragan Čović osvrnuo se i na značajnu ulogu Mladeži HDZ BiH i Zajednicu žena HDZ BiH ''Kraljica Katarina Kosača'' ističući ih kao najveće potencijale koje jedna stranka, a i narod, mogu imati. Ovu priliku iskoristio je kako bi pozvao da se u što većem broju izađe na predstojeće izbore koji su, prema njegovim riječima, prekretnica u povijesti Hrvata kao što je bila i 1990. godina.

''Izađite na izbore u većem broju nego dosadašnjih godina. BiH može ostvariti svoj put euroatlantskih integracija, ukoliko se dogodi reforma ustava po mjeri svih naroda, što je cilj HDZ BiH, kao i kandidatkinje HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjane Krišto. Ona je najkompetentniji kandidat, jer objedinjuje iskustvo, donosi svježinu, dio je moderno organizirane stranke i radi u korist hrvatskog naroda'', istaknuo je prof. dr. Čović uz napomenu kako bez Hrvata nema ni BiH.

Predsjednik HDZ BiH prof. dr. Dragan Čović posthumno je dodijelio zlatna priznanja Mati Bobanu kao i Mati Šimunoviću, jednom od utemeljitelja HDZ u Grudama koji je obavljao i dužnosti dopredsjednika i predsjednika OO HDZ Grude.

Svečanu sjednicu svojim pjevanjem uveličala je klapa Bratovština a sviranjem na glasoviru mladi glazbenik iz Gorice Ivan Galić.

Fotografije možete pogledati ovdje!