con infoinfo@hdz-grude.org          con tel+387 39  662  064

.

slajder1

Grude ovih dana žive u jednoj nostalgičnoj i svečanoj atmosferi. 17. studenog 2010., općinski su dužnosnici, zajedno s građanima, položili cvijeće na grob pokojnog općinskog načelnika Mate Šimunovića. Vijenac su položili kod spomenika generala Blage Zadre u Ledincu, te u Grudama svim poginulim hrvatskim braniteljima.

Položen je vijenac i na grob pokojnog predsjednika Hrvatske Republike Herceg Bosne mr.Mate Bobana u Gorici.

18. studenog 2010. obilježen je Dan općine i Dan utemeljenja Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne. Održana je svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su nazočili vijećnici, predstavnici vjerskog i kulturnog života, gospodarstvenici i mediji. Čestitke i pozdrave Gruđanima uputili su načelnik Viktor Marić i predsjednik OV-a Grude Josip Šimić.

Gruđane je pozdravio i Ivan Bogović, Gradonačelnik Slunja grudskog grada prijatelja, a pozdrave i čestitke poslalo je i izaslanstvo Baldissero Torinesea, talijanskog gradića, koji je također grad prijatelj općini Grude.

Prenosimo vam govor i čestitku prof. Viktora Marića, načelnika općine Grude:

Gospodine predsjedniče, poštovani vijećnici, dragi gosti i uzvanici, sve Vas srdačno pozdravljam i želim vam ugodan boravak u Grudama na dan općine Grude.

Moje izvješće o radu će predstavljati kratki pregled događanja u općini Grude u proteklih godinu dana.

Na samom početku moram istaknuti činjenicu da se zbog nepravednog zakona o raspodjeli neizravnih poreza, već treću godinu zaredom proračun općine Grude na prihodnoj strani stalno smanjuje. Za usporedbu prihod od PDV – a u 2006. godini bio je 3.7 milijuna KM, a u ovoj godini očekujemo prihod od PDV – a bit će oko 1.4 milijuna KM. Naravno da s proračunom koji je za oko 2.5 milijuna KM manji nego prije tri godine, nije moguće izvršavati sve obveze koje ima općina prema proračunskim korisnicima i uspješno nastaviti ispunjavanje svih strateških ciljeva. Naravno da smo neke strateške projekte morali usporiti, a neke druge odgoditi. Budući da se u nekoliko sljedećih godina općina neće moći zaduživati bit ćemo prisiljeni tražiti donatorska sredstva za ulaganja u infrastrukturne projekte.

Najvažniji strateški cilj u ovom petogodišnjem razdoblju bio je dovršiti primarni dio vodoopskrbnog sustava Gruda, te nastaviti s izgradnjom sekundarne mreže s konačnim ciljem da svako kućanstvo u općini Grude dobije pitku vodu.

Budući da su gotovo okončani radovi na primarnom sustavu, te se uspješno nastavljaju radovi na sekundarnoj mreži, možemo kazati da ovaj projekt, uz određeno kašnjenje, ide prema svojoj konačnoj realizaciji. Usporedo s priključivanjem novih korisnika rade se i zahvati na starom vodovodu s ciljem poboljšanja opskrbe, posebno u ljetnim mjesecima. U ovoj godini započeli su radovi vrijedni 408.000KM na novom cjevovodu Grudsko Vrilo – vodosprema Sovići, kako bi se osigurale dovoljne količine vode za mjesne zajednice Sovići Gornji i Gorica.

Nažalost, zbog izuzetno visoke cijene ovog projekta, oko 18 milijuna KM, te činjenice da osim Elektroprivrede HZ HB, koja je u vodovod uložila 3 milijuna KM, druge razine vlasti dosada nisu pomogle ovaj projekt ni jednom markom, općina je bila u situaciji usporiti ili zaustaviti gotovo sve druge infrastrukturne projekte.

Drugi važan strateški cilj je dovršenje južnog kraka grudske obilaznice i taj projekt u zadnje tri godine nije pomaknut s mrtve točke. Naime, uz sve napore koje je uložila imovinsko - pravna služba nije postignut sporazum s dijelom vlasnika zemljišta kojim prelazi trasa obilaznice, a riječ je o 12 vlasnika od 172, tako da se nisu mogli nastaviti radovi. Prema novom zakonu o izvlaštenju, Federalna direkcija cesta je kao stvarni nositelj izgradnje obilaznice dužna poduzeti zakonom predviđene mjere i nastaviti izgradnju. Općinske službe će u tom postupku pružiti svu potrebnu pravnu pomoć. I pored svih pokušaja koje smo uložili u zadnje dvije godine, nismo uspjeli prisiliti Federalnu direkciju cesta na rješavanju preostalih imovinskih pitanja.

Umjesto toga Federalna direkcija cesta se zadovoljila nekim sitnijim projektima u općini Grude, kao što je rješavanje raskrižja Boboška, te izgradnja  nogostupa na magistralnoj cesti Ljubuški - Grude u dijelu MZ Ružići.

Važniji projekt koji je započet  unatrag dvije godine je izgradnja športske dvorane pri Osnovnoj školi u Tihaljini. I pored velikih problema u osiguravanju sredstava nadam se da ćemo ipak u ovoj godini, ili najkasnije preko zimskih školskih praznika, uspjeti na dvorani postaviti pokrov.

Među važnije infrastrukturne projekte moramo svakako navesti i izgradnju i rekonstrukciju lokalnih cesta. Iz općinskog proračuna financiramo održavanje postojećih lokalnih cesta, krpanje rupa na asfaltnim cestama, te tamponiranje makadamskih putova. U zadnjih godinu dana, sredstvima Vlade Federacije, a riječ je o sredstvima od uplate za GSM licencu za 2008. godinu, predviđeno je asfaltiranje sljedećih dionica:

-         proširenje i asfaltiranje lokalne ceste Ledinac – Podledinac od crkve u smjeru Podledinca,

-         nastavak asfaltiranja dionice ceste Grude – Dragićina,

-         asfaltiranje lokalne ceste za Podgradinu u MZ Tihaljina,

-         asfaltiranje lokalne ceste Stočić – Ružići - Seline i lokalne ceste Seline - Ružići  u MZ Ružići,

-         asfaltiranje dijela lokalne ceste Put za Metiljevac i dijela lokalne ceste Vrdoljaci - Arambašići u MZ Drinovci,

-         asfaltiranje puta magistralna cesta Grude – Imotski – groblje Gorica, te

-         asfaltiranje puta za Misire u MZ Sovići.

 

Dio radova je već završen, a drugi dio će biti završen kad se obave neke potrebne pripreme.

Također moram kazati da je u tijeku realizacija programa izgradnje lokalnih cesta iz sredstava od uplate za GSM licencu za 2009.godinu, gdje je za općinu Grude odobren iznos od 630.000KM i gdje još uvijek nije dokraja dovršen plan njihova utroška.

 

Gospodarstvo

Za grudsko gospodarstvo možemo kazati da i u teškim uvjetima gospodarske krize, funkcionira dosta uspješno. Nažalost, bivša društvena poduzeća Duhanprodukt i trgovačko poduzeće Bekija i dalje čekaju postupak privatizacije i možemo kazati da ni u ovom razdoblju nije bilo nikakvih pozitivnih pomaka u tom procesu. Kao svijetle primjere poduzeća koja su u i ovoj godini učinila značajne pomake u proširenju svojih proizvodnih kapaciteta navest ću: Grafotisak Grude, te Franck Grude.

U cilju poticanja bržeg gospodarskog razvoja, općinsko vijeće je u prošloj godini donijelo odluku o uspostavi dviju poslovnih zona na području MZ Cerov Dolac – Pogana Vlaka, ukupne površine oko 400 000m2.

Nakon toga smo na natječaju Federalnog ministarstva razvoja i obrtništva dobili nepovratna sredstva u iznosu od 97.000KM i ista namjeravamo utrošiti u izradu projektne dokumentacije i neke druge pripremne radove, kako bi se i u idućoj godini mogli natjecati za nova sredstva. Također poduzimamo korake  za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa s osobama koje su unutar previđenog prostora poslovne zone uzurpirale manje parcele.

U cilju pokretanja ozbiljnijeg razvoja poljoprivrede u našem polju, pokrenuta je inicijativa za zajednički međudržavni projekt uređenja imotsko – bekijskog polja s ciljem da se omogući navodnjavanje, a također da se spriječe dosadašnje povremene poplave. U tijeku je zajednički nastup u okviru međugranične suradnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, prema sredstvima EU, pri čemu su partneri Županija Splitsko – Dalmatinska s hrvatske strane i općina Grude s naše strane. Svakoj strani trebalo bi pripasti po 300.000 EU, a s naše strane sredstva planiramo utrošiti u kompletiranje projektne dokumentacije s posebnim naglaskom na potrebu izrade dokumentacije o opravdanosti projekta uz posebnu pozornost na zaštitu okoliša.

Posredstvom regionalne razvojne agencije REDAH, odobrena su sredstva EU u iznosu od 160.000EU za projekt  nazvan Putovi baštine rijekom Trebižat. Partneri u ovom projektu su općine Grude, Ljubuški i Čapljina, a suština projekta je osmisliti turističke ture od nekoliko dana, koje bi obuhvatile tri navedene općine i koje bi uključivale prirodne i kulturno-povijesne znamenitosti ovog područja. Dio sredstava će biti utrošen na uređenje određenih turističkih destinacija (na području Gruda to bi mogli biti jezero Krenica, izvor rijeke Tihaljine Peć-Mlini i sl.).

Najvećom zaslugom direktora J.U. Vrilo Marka Vukoje, općina Grude je na natječaju Federalnog ministarstva okoliša i turizma dobila 50.000KM koje je J.U. Vrilo uložila u zamjenu žarulja javne rasvjete, tako da su sve žarulje snage 400W i 250W zamijenjene štednim žaruljama snage 65W. Poduzetni direktor nije stao na tomu nego je ovih dana podnio novu aplikaciju prema američkoj agenciji USAID, tražeći nova sredstva za zamjenu preostalih žarulja od 150W LED žaruljama od 45W, te nastojeći godišnji trošak za rasvjetu s oko 200.000KM smanjiti na godišnji utrošak ispod 50.000KM.

 

Kultura i šport

Kulturna događanja u općini Grude su i ove godine bitno obogaćena djelovanjem Matice Hrvatske ogranak Grude. Pored toga što je i ove godine bila suorganizator Šimićevih susreta, Matica je bila uspješna i u provođenju drugih samostalnih projekata: kao što su, manifestacije Uskrs s Maticom hrvatskom u Grudama, niz predstavljanja knjiga, te objava godišnjaka matice.

Ove godine održani su 47. Šimićevi susreti koji su otvoreni 5. studenog u Kosači u Mostaru, manifestacijom dodjele Šimićeve nagrade koje dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika HB u Mostaru. Nakon niza događanja koji su uključivali kazališnu predstavu  u Grudama, dvije likovne izložbe u Širokom Brijegu i Drinovcima, večer s hrvatskim književnikom, akademikom Ivanom Aralicom u Grudama, te s predstavljanjem knjige Stanislav Šimić i Vladimir Jurčić u Drinovcima, sve je okončano 14. studenog, završnom svečanom akademijom u Drinovcima.

-         Posebno bogatstvo u masovnoj kulturi predstavljaju kulturno umjetnička društva koja okupljaju veliki broj, posebno mladih, koji se uključuju u njihov rad. Posebno aktivna društva su HKUD Sloga  Gorica, HKUD Sveti Ivan Krstitelj Ružići, te HKUD Sveta Kata Grude, društvo koje već treću godinu priprema vrlo uspješnu međunarodnu smotru folklora, nazvanu „Kamena ljepotica“. Koristim prigodu i sve vas, u ime organizatora pozivam da dođete u subotu u 18 sati u boćarski dom Biberon i uživate u bogatstvu folklora.

Protekla godina je bila teška i za grudske športaše. Zbog smanjenja sredstava za šport u proračunu, većina klubova se morala okrenuti samo igračima iz vlastitog podmlatka, te se zadovoljiti nastupima u regionalnim ligama. Kao pozitivan primjer kvalitetnog rada navesti ću ženski rukometni klub, koji je dobio novog sponzora i od ove godine se natječe u prvoj ligi BiH pod nazivom Autoherc Grude.

Najuspješnijim grudskim  klubom u ovoj godini moram istaknuti  grudske boćare koji su nakon osvajanja naslova državnog prvaka, osvajanjem naslova europskog klupskog prvaka postali poznati i izvan zemlje.

Grudske mažoretkinje nastavljaju uspješno predstavljati svoje mjesto. I ove godine su nastupile na državnom prvenstvu u Kiseljaku, te na europskom prvenstvu održanom u Širokom Brijegu. S ovih natjecanja donijele su 2 zlatne, jednu srebrenu i dvije brončane medalje.

 

Unutarnji ustroj općinskih službi

Nakon višegodišnjih napora u reorganiziranju općinske uprave, i nakon što smo od strane OESS-a, misija za Bosnu i Hercegovinu, dobili Certifikat za uspješno proveden Program reforme općinske uprave (MAP), te za uspješno proveden projekt UGOVOR, išli smo korak dalje i u svibnju 2009. potpisali sporazum s GAP-om  ( projekt upravne odgovornosti), da bi u svibnju ove godine svečanim otvaranjem šalter sale uspješno okončali prvu fazu projekta. U prvu fazu projekta uloženo je gotovo 180.000KM donatorskih sredstava (USAID, SIDA i Kraljevina Nizozemska) uglavnom na namještaj i opremu, te oko 85.000KM općinskih sredstava, uglavnom na građevinske zahvate na dvjema općinskim zgradama. Na prošloj sjednici općinsko vijeće je usvojilo program druge faze GAP projekta vrijedan 60.000USD, a koji se odnosi na poboljšanje davanja usluga u području pružanja usluga građanima. Istodobno se pripremamo za treću fazu GAP projekta, gdje je riječ o zajedničkom sufinanciranju jednog do tri infrastrukturna projekta, pri čemu GAP ulaže 125.000KM, a općina najmanje toliko ili više.

Uz novi općinski ustroj radili smo i na poboljšanju radnih uvjeta. Osim nove šalter sale, vlastitim sredstvima uspjeli smo, obnoviti zgradu iznad općine, te tako omogućili većini općinskih službenika dobivanje boljih radnih uvjeta.

Sve u svemu iza nas je još jedna teška godina, a skupa s vama se nadam boljim vremenima koja će nastupiti kao posljedica uspješno provedenih ustavnih promjena, koje će osim donošenja jednakopravnosti hrvatskom narodu, dovesti do učinkovite države u kojoj će se većina sredstava, umjesto na nepotrebnu administraciju trošiti u gospodarski razvoj koji će stvarati nova radna mjesta pa samim tim i nova financijska sredstva.

Na kraju svim Gruđanima čestitam Dan općine Grude, svim žiteljima naše Županije čestitam Dan Županije Zapadnohercegovačke, te svim Hrvatima Bosne i Hercegovine čestitam Dan Hrvatske zajednice Herceg – Bosne.

Ne želimo zaboraviti, kako je ona utemeljena 18. studenoga 1991. godine upravo u Grudama, ali to nije razlog da se u budućnosti ne trebaju usuglasiti termini obilježavanja ove obljetnice.