con infoinfo@hdz-grude.org          con tel+387 39  662  064

.

slajder1

kosor.covic
Sastanak Čović - Kosor
Izaslanstvo HDZ BiH, predvođeno predsjednikom dr. Draganom Čovićem, razgovaralo je u ponedjeljak, 31. svibnja 2010. godine, u Zagrebu s predsjednicom HDZ i premijerkom Republike Hrvatske Jadrankom Kosor  i članovima Predsjedništva HDZ Hrvatske. Tom prigodom predsjednici HDZ Hrvatske i HDZ BiH – Jadranka Kosor i dr. Dragan Čović su potpisali strateški sporazum o partnerstvu i međusobnoj suradnji HDZ BiH i HDZ Hrvatske

 

 

SPORAZUM

O PARTNERSTVU I MEĐUSOBNOJ SURADNJI HDZ BiH i HDZ HRVATSKE

I

Polazeći od zajedničkog zauzimanja za promicanje demokratskih i europskih vrijednosti, kao dvije sestrinske stranke u okviru Europske pučke stranke (EPP), HDZ Hrvatske i HDZ BIH potpisuju ovaj sporazum kako bi osnažile partnerske odnose i produbile sve oblike međusobne suradnje.

II

Obje stranke će se kroz osnaženu međusobnu suradnju zauzimati za afirmaciju BiH kao cjelovite države s učinkovitim državnim institucijama i jasnom euroatlantskom perspektivom, u kojoj će u potpunosti biti osigurana prava Hrvata kao konstitutivnog naroda.

III

U okviru EPP i drugih foruma u kojima HDZ Hrvatske i HDZ BiH zajedno sudjeluju, obje će se stranke zauzimati za promicanje ustavne jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda u BiH kao i svih građanki i građana BiH.

IV

U ozračju međusobnog uvažavanja, a u cilju postizanja dobrih političkih i demokratskih odnosa, stranke izražavaju spremnost da će kroz svoj rad i djelovanje analizirati sva otvorena pitanja od obostranog interesa.

V

Obje stranke izražavaju spremnost da prema ukazanoj potrebi i izvršenoj procjeni drugoj strani stave na raspolaganje potrebne ljudske i materijalne resurse za provedbu zajedničkih utvrđenih ciljeva, a sukladno s načelima izraženim u ovom Sporazumu.

Sugovornici su se složili kako u BiH sva tri konstitutivna naroda moraju biti istinski ustavno jednakopravna, kako BiH mora biti stabilna država u međunarodno priznatim granicama i da njena budućnost mora biti u euroatlantskim integracijama. Bosna i Hercegovina pripada predstavnicima sva tri konstitutivna naroda, a Republika Hrvatska podržava upravo takav koncept i uvijek će ga podržavati", istaknuto je na sastanku. HDZ Hrvatske snažno će podržati aktivnosti HDZ BiH na zaštiti ustavne pozicije hrvatskog naroda u BiH.

„HDZ BiH će do kraja zaštititi ustavnu poziciju hrvatskoga naroda u BiH. HDZ BiH je stožerna stranka hrvatskog naroda u BiH koja svojim političkim djelovanjem nastoji stvarati političku opciju prihvatljivu za sve demokratske i proeuropske orijentirane političke trendove te svoj izborni program temelji na socijalnoj osjetljivosti, ekonomskim programima i izgradnji pravne države“, istaknuo je predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović.

URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH