con infoinfo@hdz-grude.org          con tel+387 39  662  064

.

slajder1

 Prof. dr. sc. Dragan Čović i dr. Božo Ljubić

Široki Brijeg, 31.1.2011. Predsjednici HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović i HDZ-a 1990 prof. dr. Božo Ljubić zajedno sa suradnicima i s vodstvima županijskih organizacija HDZ BiH i HDZ 1990 u Zapadno – hercegovačkoj županiji održali su u ponedjeljak, 31. siječnja 2011. godine, u zgradi županijske Vlade u Širokom Brijegu sastanak koji predstavlja kontinuitet sastanaka nakon nedavno potpisanog sporazuma o suradnji dvije političke stranke koje imaju izborni legitimitet hrvatskog naroda u BiH.  

Ovakvi sastanci već su prethodno održani u Srednjobosanskoj, Posavskoj, Hercegovačko-neretvanskoj i Herceg – bosanskoj županiji. Predsjednici županijskih organizacija HDZ BiH i HDZ 1990 u Zapadno – hercegovačkoj županiji Zdravko Bešlić i Ivica Gašpar dali su punu potporu Sporazumu dva HDZ. „Ovo je kontinuitet suradnje. Prije par dana Posavina, Središnja Bosna, Hercegovačko –neretvanska županija, Hercegbosanska županija, a sada Zapadno- hercegovačka županija, sve kako bi ideju ovog našeg zajedničkog rada i implementaciju sporazuma kojeg smo potpisali prenijeli do zadnjeg člana HDZ-a svjesni da ima ljudi koji različito gledaju na ovo što smo dogovorili, kazao je predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović.  

On je dodao kako su Ljubić i on vodstvima županijskih organizacija dva HDZ-a u Zapadno - hercegovačkoj županiji kazali kako ne postoji osoba niti problem personalne prirode koji može poremetiti bilo što u sporazumu dva HDZ-a."bez obzira, kakve ponude predstavnici naših stranaka dobivali od predstavnika drugih stranaka iz drugih naroda, kako bi destabilizirali naš odnos". - Nema te fotelje danas u državi, koja može narušiti našu želju da legitimni predstavnici hrvatskog naroda budu u vlasti na razini BiH, entiteta i županija. Mi želimo našim pristupom otvoriti europsku budućnost BiH, to nije nikakva podjela BiH, mi želimo do kraja promovirati princip legitimnog predstavljanja bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda. Kako bi se potaknulo formiranje vlasti na državnoj i federalnoj razini, uvjet je da predstavnici dva naroda koji su dobili legitimitet na ovim izborima uvažavaju hrvatski izborni legitimitet, poručio je Božo Ljubić.  

Dr. Čović i dr. Ljubić su istaknuli da dva HDZ-a predstavljaju preko 90 posto izborne volje Hrvata i da se vlast ne može praviti bez ove dvije stranke. Njih dvojica naglasili su da vlast u BiH trebaju činiti stranke koje imaju legitimitet sva tri konstitutivna naroda. ''Svaka druga vlast koncipirana na ignoriranju legitimnih predstavnika jednog naroda bila bi opasna zbog podijeljenih nadležnosti i to bi bio put za veće blokade'', rekao je prof. dr. sc. Dragan Čović. Čović i Ljubić su naglasili da bi vlast bez dva HDZ-a bila grubo ignoriranje Hrvata u BiH, da je odmah nakon formiranja vlasti neophodno pristupiti izmjenama Ustava BiH i Izbornog zakona, da se dva HDZ-a zalažu za istinsku jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda, te da se jedino na tim načelima može graditi europska budućnost BiH.