con infoinfo@hdz-grude.org          con tel+387 39  662  064

.

slajder1

Ako SDP pokuša da uspostavi vlast bez HDZ BiH i HDZ 1990, neće biti nikakve vlasti, ne samo na državnom nivou, nego ni na nivou FBiH, poručio je prof. dr. sc. Dragan Čović, lider HDZ BiH.

Prema njegovim riječima, blok hrvatskih stranaka ima podršku blizu 90 posto hrvatskog glasačkog tijela i da je nemoguća misija onih koji su pokušali eliminirati volju hrvatskog naroda i glasača.

On je prokomentirao da oni koji partnerski odnos srpskih i hrvatskih stranaka nazivaju fašizmom da to više govori o njima.


"Partnerski odnos koji imam sa gospodinom Dodikom nikad nije bio uperen protiv drugoga", rekao je Čović.


Čović je ponovio da HDZ BiH nisu cilj fotelje, već odgovornost prema BiH.


NN: Delegacije HDZ BiH i HDZ 1990 razgovarale su u srijedu sa predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem i premijerkom Jadrankom Kosor. Kakve poruke nosite iz Zagreba?


ČOVIĆ: Informirali smo ih o činjenici da ni sto dana nakon izbora nismo uspjeli formirati vlast u BiH i predočili smo viziju kako bi prije svega trebalo implementirati izborni rezultat uvažavajući načela poštivanja legitiminih predstavnika konstitutivnih naroda u BiH. Kazali smo i da blok hrvatskih stranaka ima potporu blizu 90 odsto hrvatskog glasačkog tijela i kazali da je nemoguća misija onih koji su pokušali eliminirati volju hrvatskog naroda i glasača. Sa druge strane, rekli smo im da naš prioritet nije implementirati izborni rezultat, nego stvoriti ambijent u kojem ćemo doći do promjena Ustava i izbornog zakona koji će za sva vremena osigurati ustavnu jednakost Hrvata i ostalih naroda u BiH.


NN: Šta su vam oni poručili?


ČOVIĆ: Ovakav europski i euroatlantski pristup koji je po mjeri sva tri konstitutivna naroda koji želi osigurati da legitimni predstavnici čine vlast u BiH dobio je apsolutnu potporu i predsjednika i predsjednice. Ono što smo željeli reći je da prioritet nije samo ući u vlast. Mi danas vrlo lako možemo ući u vlast. Dovoljno je samo žrtvovati poziciju predsjedavajućeg Vijeća ministara i mi smo ušli u vlast. Ali bismo time grubo narušili sve odnose u BiH. Želimo osigurati jednakopravnost sva tri naroda i legitimnost nakog, svakih pa i budućih izbora. Zbog toga insistiramo na europskoj i euroatlantskoj BiH, jer jedino takva BiH može preživjeti i osigurati apsolutnu jednakost sva tri naroda.


NN: Da li su vam čelni ljudi Hrvatske rekli šta misle o nastojanjima SDP-a da sprovede drugačiji koncept od ovog koji ste vi iznijeli?


ČOVIĆ: Mi se nismo bavili time šta tko misli o nekoj političkoj stranci u BiH, ali smo se trudili vrlo vjerodostojno i iskreno prezentirati trenutnu političku situaciju i ukazati na opasnost da SDP koalirajući sa nekim minornim strankama koje za sebe vežu prefiks hrvatski želi eliminirati legitimnu volju hrvatskog naroda kako bi legitimni predstavnici Hrvata bili zaobiđeni u vlasti. Rekli smo im da držimo da im to ne može uspjeti i na koji način ćemo to spriječiti. Ukazali smo im da je pozicija hrvatskog naroda u BiH u ovom trenutku zabrinjavajuća, jer činjenica da netko vjeruje da vas može eliminisati iz vlasti zorno govori u kakvoj se ustavnoj poziciji nalazi danas hrvatski narod u BiH. Naravno da smo kazali od kojih to političkih stranaka dolazi i šta činimo da to spriječimo. Informirao sam ih sa mojim razgovorima koje sam imao sa gospodinom (Miloradom) Dodikom sinoć (utorak), sa gospodom (Zlatkom) Lagumdžijom i (Sulejmanom) Tihićem prije dvije noći (ponedjeljak), a gospodin (Božo) Ljubić je informirao o svojim razgovorima i što sve činimo da bismo im ukazali koliko je to negativan put koji zaoštrava odnose, razgrađuje BiH i stvara nepovjerenje između političkih lidera i koliko je bitno da što prije izađemo iz ovog ćorsokaka kako bismo dali šansu europskoj BiH. I mislim da za to imamo njihovu apsolutnu potporu.


NN: SDP tvrdi da je u Srednjobosanskom kantonu uspio da ostvari veliku pobjedu. Kako to komentarišete?


ČOVIĆ: Oni vjeruju da su pobijedili ako eliminiraju hrvatsku volju u središnjoj Bosni! Ako je u središnjoj Bosni HDZ dobio sedam zastupnika, i ako zajedno sa HDZ 1990 imamo devet zastupnika, i ako je to više od 90 odsto volje hrvatskog naroda, i ako netko misli da ako je igrom brojeva uspio napraviti koaliciju tih minornih stranaka i jednog zastupnika pridobiti u okrilje SDP-a i ako misli da je tobože dobio šansu da tamo formira vlast bez dva HDZ, onda grdno griješi. Evo, poručujem im neka pokušaju napraviti takvu vlast. Ja im kažem da je to velika pogreška gospodina Lagumdžije ako im je to bila strategija, jer time daju puni doprinos razgradnji BiH i europskih procesa.


NN: Imate li "plan B" u slučaju takvog scenarija?


ČOVIĆ: Apsolutno. Mi ćemo im jasno staviti do znanja da nema dalje uspostave vlasti u FBiH. Ako netko misli na taj način raditi, onda vlasti nema. Pa ako je netko želio takvu blokadu napraviti, a zove se socijaldemokrat, uspio je. Nadam se da će oni ipak imati dovoljno trezvenosti i razuma i mislim da je to prije svega njihov politički interes, pogotovo ako se stalno pozivaju na to koliko su glasova dobili i ako kažu da su na neki način izborni pobjednici. Ali, ako to misle, onda im vrlo jasno kažemo da je to pogrešan put kojim smo blokirali ne samo uspostavu vlasti na razini države, nego i na razini FBiH.


NN: Znači, ako pokušaju da formiraju vlast bez dva HDZ-a, onda ćete vi blokirati uspostavu vlasti na svim nivoima?


ČOVIĆ: Tako je, to je logičan put. Samo ja to ne bih nazvao blokiranjem. To je odgovor na pokušaj grubog eliminiranja volje hrvatskih glasača na ovim izborima.


NN: Pretpostavljam da to uključuje i poziciju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH?


ČOVIĆ: Apsolutno. Predsjedavajući će biti netko iz bloka HDZ - HDZ 1990 i po duhu BiH to nam pripada, po svim dogovorima koje smo do sada imali, a i po izbornom rezultatu. I to je više puta vrlo jasno kazano i moramo tražiti rješenje u kojem neće biti pobjednika i u kojem će svi biti zadovoljni. Treba nam rješenje koje će odražavati taj duh BiH. Čak i kada bismo htjeli napraviti neku nagodbu, mi bismo biračima pokazali da se želimo boriti za fotelje. To bi bila velika pogreška HDZ-a i naše politike. Osim toga, to ne bi dozvolile ni srpske stranke, što nam je i gospodin Dodik potvrdio sinoć (utorak), jer se time štiti pozicija i srpskog naroda u BiH, jer bi to onda značilo za sva vremena da je predsjedavajući iz bošnjačkog naroda zbog brojnosti i Izbornog zakona.


Moramo biti odgovorni prema BiH, a ne samo prema tome da li ćemo u jednom činu biti u vlasti. Za nas bi bilo pogubno da na taj način uđemo u vlast čak i kada bismo imali i sve poluge u vlasti. Želim još jednom naglasiti da nama nisu cilj fotelje. Da je Dragan Čović zainteresiran za fotelje, on bi se odmah dogovorio sa Lagumdžijom da je on predsjednik Vijeća ministara, i dobio bi sve fotelje.


NN: Kada možemo očekivati vlast na nivou BiH?


ČOVIĆ: Ne mogu spekulirati sa datumima i bio bih sretan da već narednog tjedna sjednemo svi legitimni predstavnici triju naroda i dogovorimo neke principe koji bi nas vodili u našem radu i idemo implementirati rezultate na nivou BiH, FBiH, županija i stvarati preduvjete da BiH ostvari svoj europski i euroatlantski put. Moramo sada vrlo jasno iskazati spremnost da izađemo iz ove institucionalne krize, jer smo blokirali i institucije i izvršenje proračuna, a nemamo čak ni odluke o privremenom finansiranju. Zato vrlo jasno želimo staviti do znanja ovima koji su krenuli u ovu avanturu da su oni ti koji blokiraju sve te procese. Na njima je svakako najveća odgovornost. Ako to ide, mi smo apsolutno spremni, a ako ne, onda što ćemo, odgovornost je na onima koji blokiraju.


NN: Kako komentarišete neke spekulacije o tome da je na sceni neka vrsta srpsko-hrvatskog partnerstva?


ČOVIĆ: Mi ako i imamo neke partnerske odnose sa SNSD-om i gospodinom Dodikom, iste takve odnose želimo i sa izbornim pobjednicima kod Bošnjaka. Evo i ovaj put upućujem poziv njima zašto ne bismo napravili partnerski odnos? Pa to jača BiH. A, oni koji ovaj partnerski odnos srpskih i hrvatskih stranaka nazivaju fašizmom, to više govori o njima. Partnerski odnos koji imam sa gospodinom Dodikom nikad nije bio uperen protiv drugoga.


NN: Kako komentarišete nedavna dešavanja u vezi s emisijom "60 minuta" na FTV i da li bi to sve moglo biti moguće bez političke pozadine i podrške?


ČOVIĆ: Sramotno je da se kroz javni RTV servis mogu izvlačiti takve premise da netko nekog do juče naziva kriminalcem, a kad je potrošio taj instrumentarij, onda idemo u fašizam, i neke druge forme političkog diskreditiranja. Sve što se dešava jasno govori da to nije jedna osoba u pitanju. Oni se ne bi mogli tako ponašati da nemaju političku potporu, jer svaka rečenica koja se izgovori u takvim medijima, a spomenuli ste i tu konkretnu emisiju, nalaže temeljitu obradu pravosudnih institucija BiH, jer je to grubo vrijeđenje pojedinaca koji su u javnom životu. To je jezik mržnje i naravno da će se time baviti institucije poput RAK-a, ali i pravosudne institucije. Mislim da je u pitanju jedna smišljena platforma, ali koja će vrlo brzo biti razgrađena i prepoznata kao rušilačka za BiH.


NN: Smatrate li da će pravosuđe BiH procesuirati te događaje, ako kažu da ne žele istražiti ni navode o reketu INA?


ČOVIĆ: Ne bih se miješao u pravosuđe iz više razloga. Ja ću osobno dati doprinos da BiH postane pravna država. Jer ako imamo činjenice da se nešto desilo, kako je barem informirana bh. javnost, onda institucije moraju djelovati i ne može biti da ako netko nekom pravi reket, jer postoji neka dokumentacija, institucije BiH ne djeluju. Institucije koje plaćamo iz državnog proračuna moraju to temeljito provjeriti. A, šta će biti iza toga, to je drugo pitanje.


NN: Nedavno ste bili kod njemačke kancelarke Angele Merkel. Kakvi su stavovi Njemačke prema BiH?


ČOVIĆ: Ne smijem tumačiti njihova stajališta, ali kad sam bio na zadnjem sastanku sa kancelarkom, koji je trajao neka tri i po sata, razgovarali smo o BiH, budućnosti regiona i o svim temama o kojima sam danas (srijeda) razgovarao u Zagrebu. Iznijeli smo joj svoje stajalište kako vidimo budućnost BiH i čak smo zamolili da pomognu BiH na europskom putu da postane jedna moderna europska država i da dobije moderan europski ustav koji će osigurati jednakopravnost tri naroda. Imamo osjećaj da smo u tom pravcu dobili vrlo jasnu potporu, a i činjenica da sam od strane kancelarke Merkel dobio poziv da već idući tjedan ponovo posjetim Berlin govori tome u prilog.


Mesić destabilizuje odnose u BiH


NN: Kako komentarišete što je hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću njegov prethodnik Stjepan Mesić poručio da ne vjeruje Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću?


ČOVIĆ: Meni je žao da bivši predsjednik Hrvatske ima takav nastup, kao što mi je žao kada je na završetku svog mandata izašao sa jednom platformom koja je bila takva da destabilizira odnose u BiH i koja je naišla na krajnje negativne komentare među Srbima i Hrvatima. Kada to dolazi od predsjednika, to je zabrinjavajuće. Stvarno me žalosti jer gospodina Mesića poznajem već dugo i ne mogu vjerovati da političar sa političkim iskustvom od 40 godina na takav način djeluje na političkoj sceni. Pa čak i ako on to misli personalno i ako ima neke dobre odnose sa nekim političarima u Sarajevu, morao je voditi računa da je on ipak bivši predsjednik Hrvatske i da ne bi smio izlaziti sa sličnim razmišljanjima. Svrstavati mene ili Dodika ili nekog drugog u radikale i one koji se bore isključivo za fotelje i one koji dijele BiH je porazna i pogubna politika.